2 april 2012

Bowmore Weekend del 2

Lördag 28/1

07.00-09.00 Frukost
Klockan ringede och jag vakna upp. Första känslan va inge bra, huvudvärk. varför drack man så mycket dagen innan.. och sent blev det. Jag och Olle tog oss i alla fall till slottet med en kvart till godo och fick i oss lite av frukostbuffén. Sen gav vi oss tillbaka till rummet för att försöka hinna snabb vila och få lite extra energi. För det skulle det bli en lång dag med semenarier och whiskyprovningar och man ville ju absolut orka med allt.

10.00-14.00 Seminarier och provningar
Klockan 10.00 så väntade första semenariet utav tre olika. Vi blev uppdelade i tre grupper så alla fick börja samma tid fast med olika föreläsningar. Varje seminarium tog ca 45 minuter och följdes av 15 minuters paus, då man kunde förtära kaffe, te, kakor och frukt.

Seminarium 1, kl 10.00
Jag och Olle fick börja med att ta plats i matsalen. Där väntade Gordon Dundas, "Brand Ambassador" på Bowmore Dist. Han skulle föreläsa om The Importance of Wood och Vault n:o 1 Wood Finishes. Vi satte oss ner på varsin plats och framför oss hade vi i glasen; Bowmore Newmake, Bowmore 1992 16YO Wine Cask Matured, Bowmore 21YO Port Finish.
Gordon satte i gång en film som handlade om Bowmores Vault no1. Filmen hade väldigt dålig ljudkvalité och utan text så jag förstod inte mycket av filmen när de intervjuade befolkningen och anställda på Bowmore. Det är ju inte så lätt och förstå med bra ljud heller... När filmen var slut så började Gordon prata om träslag, fat och lagringar. Vilka länder trä till faten kom ifrån och skillnaden. Det var intressant, men halvdöd som jag va och pga hans svåra engelska så fick jag koncentrera mig på bilderna på Power pointen. Sen när vi skulle till och prova första glaset med Bowmore Newmake, så höll jag på att kasta upp frukosten när jag förde glaset till näsan. Den lät jag stå orörd. Nästa glas med den 16 åriga Bowmore lagrat på vinfat kändes mycket bättre. Den var god men jag satt där och grämde mig för att jag mådde dåligt och inte kunde njuta ordentligt. Bowmore 21YO Port Finish var bäst här fast återigen så förstörde ju formen smaken. Jag lämnade kvar lite i alla glasen faktiskt men skulle gärna vilja prova dem igen om jag får chansen.

Seminarium 2, kl 11.00
Efter 15 minuters välbehövlig vila och en halv karaff kaffe senare så var det dags för dagens andra seminarium. Den hölls i Riddarsalen och handlade om The Islay Taste Map. Föreläsare var Erik Jansson, Whisky Ambassadör hos Philipson Söderberg. Här fick vi lära oss var alla destillerier låg på Islay och vad det var som skillde mellan deras produkter i doft och smak. Och hur det smaka och dofta kategoriserades in i fyra olika element, Luft, jord eld och vatten. Väldigt intressant, läs gärna mer på: http://www.islaytastemap.com/#peat
Framför oss hade vi tre glas, men innehållet fick vi inte veta. Bara att den första kom från Islays nordliga del. Den andra från mellersta del och den tredje från södra delen av Islay. Vi började med första och den var väldigt lätt i doft och smak. Ingen rök som man hade förväntat sig, men den va bra. Andra glaset, här fanns lite rök och mer hav och sälta. Tredje glaset, ännu lite mer rök och även sötma. Folk började ropa, Ardbeg måste det va! Erik ville väl inte avslöja något om konkurrenterna till Bowmore men berättade att första var en Bunnahabain unpeated och den andra en Bowmore 12yo. Tredje sa han aldrig, kanske för att de flesta tyckte den var bäst av de tre...

12.00-12.45 Lunch
Vi intog lunch i Riddarsalen och på menyn stod wallenbergare. Den satt bra och nu hade man återhämtat sig ganska rejält sen morgonen.

Seminarium 3, N:o 1 Vaults Blind Tasting, kl 13.00
Vi tog oss ner i källaren och där väntade Iain McCallum. Vi satte oss ned och dukat framför oss var ett glas med Bowmore 15YO Darkest, en bit rökt renkött och en liten chokladdessert. Alla ljusen släcktes och det blev kolsvart. Anledningen var att vi skulle ta bort ett sinne (synen) för att förstärka det övriga och speciellt luktsinne och smak såklart i detta fall. Han bad oss ta en bit renkött i munnen och samtidigt sippa lite Darkest och tugga runt. Och sen fick vi göra samma sak med chokladdesserten och jämföra. Det blev två helt olika smaker på whiskyn, båda goda på sitt vis men jag tyckte desserten gifte sig bäst med den.
Iain höll en mycket underhållande föreläsning (mycket skratt) och intressant såväl. Och denna var bäst av alla tre seminarier, mycket tack vare Iain.
Nöjda, mätta och belåtna så vandrade vi hem mot rummet. Nu hade vi 3 1/2 timmme med valfria aktiviteter fram tills nästa grej. Man fick gå en whiskypromenad om man ville med prisutdelning på kvällen, fast jag och Olle tyckte vi behövde lite mer sömn. Ja vadå?! Det är ju väldigt jobbigt och prova whisky ;)

Forsättning följer.....

Mathias "Lill-Matte" Oskarsson

2 kommentarer:

 1. Hello Lill-Matte
  Det var inte dåligt gissat på bara doft och utsende rätt svar är ialla fall Bowmore 1992 16YO Wine Cask Matured
  Väl smakat

  D-P

  SvaraRadera
 2. Mathias Oskarsson4 april 2012 21:27

  Hej D-P! Ja, jag tyckte jag kände igen doften, lite vinös av vinfatet antar jag ;) Sen visste jag ju att du har en hel del Bowmore hemma så det gjorde det enklare att gissa. Men jag får tacka så hemskt mycket för samplet! Det kommer nått i retur imorn, skickar det med Tom. Så då vet du, ifall du inte får något så har grabben druckit upp det själv hehe Trevlig helg!
  Mathias

  SvaraRadera