Poängsättning

Poängsättning 100poäng-skalan.


Poängsätt whiskyn du dricker/provar med hjälp av, den i whiskykretsar vedertagna, 0 till 100-skalan.
Fyra moment:

Doft: alltså whiskyns doft med eller utan vatten

Smak: hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut)

Eftersmak: hur smakar whiskyn efter några sekunder (kanske ca 5-10 sekunder)

Balans/komplexitet: stämmer whiskyn överens med dina förväntningar på t ex lagringsfat och ålder, och har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet, whiskyn skall ju inte bara smaka sherry eller rök, en slags sammanfattning av de tre andra momentenSätt 0-25 poäng på varje moment. Medelwhiskyn bör ligga på ca 76 poäng totalt, dvs 19 poäng per moment i snitt.


Bedöm whiskyn enligt nedan, vid de fyra momenten:

0-5 Dödande
6-10 Oluktbart/Odrickbart
11-15 Otäckt
16-17 Obalans/Mindre bra
18-20 Godkänt (19 är medelpoängen)
21-22 Bra
23-24 Mycket bra
25 Toppen/Kan inte bli bättre

Summera de fyra momenten och få din egen totalpoäng på den whisky du just provat. Jämför sedan med nedanstående skala. Senare kan du även jämföra med andra som provat samma whisky.

"Benny Ingmans 100-skala":
0-50 Hamnar du här, ring 112 om du hinner.
51-64 Hemskt otäckt, spotta ut!
65-69 Inte bra, knappt att den går ner!
70-74 Sämre än medel, men går ändå ner.
75-79 Medelmåttig och enkel men får duga.
80-84 Bättre än medel och väl värda att prova.
85-89 Mycket bra, en del är t o m värda att köpa.
90-93 Riktigt njutbar! Absolut köp om priset passar dig!
94-97 Tiden står stilla och livet är härligt! Köp denna whisky nu!
98-100 Bättre än vad som är möjligt!