Prova Whisky

Hur ska man prova Whiskyn?


Whiskyglas, vattenglas och något som neutraliserar smaklökarna är bra att ha.


Ett bra whiskyglas är ett ganska litet glas som har så kallad tulpanform. Ett tulpanglas koncentrerar doften så att vi kan känna de olika aromerna lättare.
(Det vänstra glaset på bilden är inte ett tulpanglas)

Whiskyn behöver ibland några droppar vatten för att ”komma fram". Genom att droppa vatten i whiskyn frigörs ofta en hel del aromer, framförallt i doften. Ibland behöver man också spä ut whiskyn från sina 60% så att inte alkoholen bränner för mycket på tungan.

Mörk choklad eller lättsaltade kex är bra för att neutralisera smaklökarna mellan de olika whiskysorterna, Även vatten är bra.  • När man lutar sitt glas och snurrar runt det så det bildas det en ”gardin” i glaset. I gardinen bildas det små droppar, s.k. tårar, som kan ge oss lite ledtrådar till vad vi har i glaset. Väldigt små droppar i gardinen tyder på att det är en whisky på över 50 %. Rinner tårarna långsamt kan det betyda att den är en äldre whisky vi har i glaset. (vid längre lagring blir whiskyn lite smörigare och rundare vilket gör att den rinner långsammare).


  • Lukta på whiskyn. Men stick inte ner näsan och toklukta, då bedövar du luktsinnet. Dofta lätt ovanför glaset för att först hitta de lättflyktiga aromerna. Sen ska du sakta närma dig glaset för att hitta de tyngre aromerna. Efter det kan man snurra lite på glaset för att se om det kommer nåt mer, men då ska man också veta att en snurr på glaset får alkohol-ångorna att komma fram.


  • Nu är det dags att smaka. Första whiskyn får man vara försiktig med då det kommer att bli en liten chock för tungan, i kontakt med första alkoholen. Prova utan vatten först. Droppa gärna i någon droppe vatten sen för att se vad som händer med doften. Det är bra att ha kvar lite i glasen då man provat igenom alla sorterna för det är en spännande upplevelse att gå tillbaka och dofta igen. Du kommer att märka att doften kan ha förändrats när du fått flera olika doftintryck av de andra whiskysorterna. En bra tumm-regel är att ha whiskyn i munnen, och skölja runt den, i lika många sekunder som den är gammal.