18 mars 2012

Glenmorangie Provning

I går var det äntligen dax för en ny provning. Glenmorangie var temat.

Naturligtvis hann vi med det traditionsenliga badet först.

Som vanligt, så var det mycket bra arrangerat. Det var mycket folk och bra stämmning. Hasse skötte sig utmärkt som provningsledare och kilten han bar gjorde det där lilla extra seriösa intrycket. 

Medan provningen hölls, så berättade Hasse lite fakta kring destilleriet.
Bla att man köpt skog i missouri - USA för att säkerställa fattillgången.
Glenmorangie är ju som bekant i framkant vad gäller olika fatlagringar eller snarare fatfinish, vilket även speglade gårdagens provning.

Whiskyn som vi provade var:

Glenmorangie 10 år, 40 %
Glenmorangie Lasanta Sherry Cask Extra matured, 46 %
Glenmorangie Quinta Ruban, 46 %
Glenmorangie Finealta, 46 %
Glenmorangie 18 år, 43 %
Glenmorangie Signet, 46 %

10 åringen som är lagrad på firstfill/secondfill bourbonfat, var väldigt mild och len. Lite mesig dock. Plats 6 idag.

Lasanta är den vanliga 10åringen, som fått vila 2år till i olorosso-sherryfat.(dvs en fat-finish) Den var bättre. Dagen 3a

Quinta Ruban är också den vanliga 10åringen som  vilat 2 år i en portvins-tunna.Trevlig dricka som var snäppet sämre en Lasanta. 4a

Finealta är en blandning av sherry och bourbon, med recept från 1903. Troligtvis en lite yngre whisky med röktoner. Enligt mig var den näst sämst idag trots att majoriteten röstade den som 3a.

18åringen har man först lagrat i 15år på first / secondfill Bourbon, sedan har man lagrat 30% av whiskyn i 3år på sherryfat. Dagens 2a

Signet, som är destilleriets flaggskepp för standardsortimentet, var också den whisky som var godast. Här har Glenmorangies Masterblender eller Whisky creature som de heter på glenmorangie, blandat både yngre och äldre whisky.


Dram and out........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar