20 december 2011

visste du att... Janets whisky såld för 46,850 pund

För ett par dagar sedan såldes en flaska Glenfiddich som producerats för att hedra den äldsta levande skotten. Flaskan auktionerades ut för 46,850 pund ($ 72.632), ett europeiskt rekord.


Den 55-årige whiskyn, som såldes av Bonhams i Edinburgh, var en av 15 flaskor Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve, enligt auktionskatalogen. Den whiskyn, som togs från ett fat från 1955 buteljerades förra månaden. Den hade ett riktpris på mellan 30.000 och 35.000 pounds och alla intäkter från försäljningen gick till Water Aid.

"Det är inte ofta en whisky av denna kaliber kommer upp på auktion," Martin Green, whisky specialist på Bonhams, sa före försäljningen. "Den sällsynthet och kvaliteten på whiskyn, den utsökta skräddarsydda förpackningen och historien bakom dess skapelse gör detta till ett samlarobjekt som är svårt att värdera."

Janet Sheed Roberts är Skottlands äldsta levande person, vid 110 års ålder. Hon bor bredvid Glenfiddich Distillery i de skotska högländerna och är en del av familjen som grundade Glenfiddich.

1 kommentar: