6 oktober 2010

Cooleys från Irland

På inbjudan står det:
”kom, lyssna och lär dig mer om Irländsk whisky i allmänhet och Cooleys whisky i synnerhet”

Dagen till ära hade jag sällskap av min farbror Uffe. Vi var ca 45 deltagare denna trevliga tisdagskväll.

John Cashman, som är ”Global brand Ambassador” för cooleys, höll i provningen.

Han började med att hälsa oss välkomna och var mycket glad eller som han uttryckte sig, mycket hedrad, att få vara här. Därefter började han berätta om allt ifrån att det var Irländska munkarna som uppfann whiskyn, det var Irländarna som kom på namnet uisge beatha – livets vatten. Irländsk whisky var störst i Amerika länge. Skottarna kopierade whisky-konsten från Irland…. Bla bla bla…Hela tiden höjer han Irländsk whisky till skyarna. Visst var det mycket som var intressant, men lite väl långdraget för min smak.

Efter ca 40minuter, var det så dags att prova.

Först ut var en Grain whisky, som gjordes främst för blended industrin. Dock har de haft stora framgångar att sälja den ”som den är” efter att ha buteljerat den och skaffat en snygg flaska.

Greenore Single Grain 8år 40% med 93% majs. Den hamnade på 75p men är givetvis väldigt svårbedömd, då det är en annan typ av whisky. Lite vattnig.

Sedan provade vi just en blended whisky. Kilbeggan 15år 46%. En söt whisky som var ganska bra. 79p. Den höga poängen beror på att den luktade riktigt bra, men smakade någonstans runt medel.

The Tyrconnell Single Malt 40% En Single Malt, gjord på skotskt sätt. Den är heller inte trippledestillerad, som Irländsk whisky oftast är. (Ingen av denna provnings whisky är trippledestillerad) Här kommer det fram lite kryddighet och mycket frukt. 80p.

Tyrconnell Single Cask 15år 46% Söt fruktig äpple bra lång eftersmak med en avslutning av frukt. Dagens näst bästa. 85,5p

Connemara Peated Single Malt 8år 46% En torvig god whisky. Eftersmaken är rök vanilj och sedan avslutning av rök. Dagens bästa 87p.

Connemara Sherry Finish Peated Single Malt 46% Doftar Chokladpralin med kaffesmak blandat med lakrits. (Eller det är i alla fall vad jag associerar doften med) I övrigt var det en god Malt som pinnade upp i 85p.

Efter avslutad provning var det dags för lotteriet. Denna gång hade jag tur igen, och lyckades vinna ett par deciliter av den whisky som jag höll som nr 2. Single Cask av Tyrconnel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar