3 oktober 2010

Convention 2010

Den bekanta melodin från väckarklockan väcker mig. Det är dax att gå upp och göra ungarna klara för dagis.

Denna semesterdag är tillägnad Whisky-Convention och mässa. D.v.s Whiskyprovning med SWF + Stockholm Beer & Whisky- festival.

Bussen är ordnad via SMAD och första stoppet är i Sala -Macka och Pilsner.

Väl framme ställer jag upp som frivillig att hjälpa till med uppdukningen av glas mm. Vi hinner knappt reagera förrän det blir rusning till platserna.Allt börjar med lite snack om SWF (Svenska Whisky Förbundet) mm. några stipendier och priser delas ut.
Äntligen dax för provning. Här är det representanter från vart och ett av destillerierna. Först ut är en Cragganmore 14år Friends of Classic Malt 40% från sherry Cask. Här berättar Shane Healy om whiskyn och om destilleriet medan vi provar. 82p gav jag malten.

Glen Grant 170-årsjubileum 46% är nästa whisky. Johan Ollson berättar att det är en blandning av fat från 76-99. 84p.

Annabel Maple presenterar 3:e Whiskyn, en Glenmorangie Sonnalta PX 46% Whiskyn har legat på ett bourbonfat i 10år och sedan på ett sherryfat i ytterligare 2år. 89p

Robert Ransom från Glenfarclas presenterar en whisky som är buteljerad för Svergie i sammarbete med rockgruppen In Flame. Denna Glenfarclas är i Cask-styrka 60% 90p.

Sist ut i första ”Flighten" kommer en Port Charlotte Multivintage 46%. Här är det Joan Brown som berättar att den är skapad genom en blandning av deras släpp av PC5 PC6 PC7 och PC8. Den här whiskyn var mycket god och balanserad 91p. Jag kan tycka att det var lite synd att den var nervattnad till 46%, då deras övriga PC6 PC7 och PC8 som jag provat, varit i caskstyrka och den sista (pc8) snäppet bättre, dock snäppet dyrare. Den här whiskyn släpps på systemet den 15/11 för, i sammanhanget, billiga 499:-

Paus och ny uppdukning.

Dags för Flight 2

Från Glenfiddich kom David Fransis.
Vi skulle få prova Glenfiddich nyhet som lanserades i lördags. 15årig Glenfiddich Solera Vat. Det roliga med den här provningen var att den slutliga produkten, är uppbyggd av olika typer av fat, vilka vi fick prova. Vi började med att prova slutprodukten som tyvärr är nedvattnad till 40%. 82p.

Nr 2 var en 15 åring från en Bourbontunna. 61,1% 83p.

Nästa whisky kom från en New Wood tunna 60,5% 80p.

Den 4:e 15åringen kom från ett sherryfat. 60,8% Mycket god 91p

Whisky nr 5 var den slutliga produkten innan den vattnats ner. D.v.s när den legat och gift sig i några månader. 89p.

Sedan kom en bonus som, enligt David, ingen annan någonsin provat förr. Ett sample på en 30årig Glenfiddich med 4års slutlagring på ett sherryfat. 51,6%. Mycket god och mycket balanserad 93p.

Tilläggas, bör väl, att efter 11st whisky kanske poängsättningen inte blir helt rättvis.

David var en bra provningsledare med mycket humor. Dessutom hade han tagit med sig en tunnbindare som satte ihop en tunna medan vi avnjöt whiskyn.

Några övriga gäster under Conventet:
Vicky Stevens från Laphroaig
Gordon Bruce från Knockando
Reinhold Woods från Springbank
David Stewart från Glengoine

Efter avslutad provning var det så dags för lottodragning. Jag hade köpt 5st lotter och lyckades på något sätt få in, inte bara en, utan 2 vinster. Dels blev det en Glenlivet Nadurra Triumf och dels fick jag 2st fina whiskyglas. En lyckodag med andra ord.

Stockholm Beer & Whisky festival.

På mässan fanns det som vanligt, mycket intressanta grejer att titta på. Dock var jag ganska ”mätt” på whisky. Därför blev det mest mingel och öl-prov.


2 kommentarer:

  1. Är det du som har vitskjorta med mörka ränder som håller på å duka upp??/Smittan.

    SvaraRadera
  2. Nix. Jag håller i kameran.

    SvaraRadera