31 augusti 2010

Visste du att... Rök är en bismak

Rök är egentligen en bismak från mältningen. Vid mältningen torkas kornet genom upphettning av rök från brinnande torv. Med torvröken frigörs tjäroljor från torven. Oljorna tränger in i kornet med röken och kallas fenoler.

I fast form är fenoler små, färglösa kristaller med mycket stark rök och tjärdoft. Fenol är starkt frätande och mycket giftigt. 15g är en dödande dos. Det får man i sig om man dricker 3000liter Bowmore på en kväll.

Den färdigrökta malten mäts i PPM (Part per milion)

Både destilleringen och lagringen är viktig för hur rökig en whisky kommer att upplevas. Fenolerna bryts ner ju längre tid en whisky lagras på fat och när man öppnat flaskan så den fått syretillträde.

Hur rökig en whisky upplevs beror alltså inte på om malten rökts till 50 eller 150ppm, utan på hur mycket av fenolerna som finns kvar när den dricks. Om man vill ha en riktigt rökig whisky, ska man därför leta efter unga buteljeringar från destillerier som kokar ett hårt rökt korn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar