6 januari 2013

BlindProvning

Årets första fredag började jag mitt whiskyår med en Blindprovning.
Johan skickade 6st 2cl sample med okänt innehåll. I fredags provade jag dessa.

Vi har skickat blindprovningar till varandra tidigare, men jag måste säga att detta är den i särklass svåraste blindprovningen jag provat.

Vid första anblick och doft, så kändes det redan som en svår utmaning att kunna gissa ett destilleri eller årgång och alkoholstyrka. Det kändes som att det är hög till väldigt hög kvalitet på i stort sett samtliga.

Vad jag tror mig vara säker på är att det inte finns någon Islay, Island, Grainwhisky eller Bourbon.

Jag tänker, trots svårigheten, försöka mig på att komma så nära som möjligt, men det kommer till stor del att bli just gissningar.

Whisky 1: Vid första intryck utan ”referenswhisky” så tänkte jag på Glenlivet Nadurra. Dock kändes det som att den inte riktigt kom upp i ca 50% Därför tror jag inte detta. Säger att det är en 40-48% whisky från Speyside eller Lowland. Detta var kvällens 6e placering

Whisky 2: Mums. Gammal (30+) och mycket god. Denna whisky har garanterat legat på ett sherryfat. ev. från Japan. Alkoholstyrkan skvallrar om att det är en Single Cask eller åtminstone Cask strength då den ligger runt 50% Kvällens 3a

Whisky 3: Kvällen godaste Dram. Rätt lik Whisky nr 2, men lite sötare. Annars tror jag på samma stolpar, som Single Cask, runt 50%, sherryfat. Det enda som skulle vilja skilja dessa två åt, är väl att detta kanske är en skotte?

Whisky 4: Denna whisky är riktigt god trots att jag placerar den som kvällens 5a. En skotte med ålder. Något fruktigare.

Whisky 5: En av de ljusaste idag, Den här hade en riktigt bra eftersmak. Den känns också som att den har lite ålder i nacken. Någonstans kring 48%. Denna gissar jag att det är en Skotte. Kvällens 4a

Whisky 6: God whisky som påminner om whisky nr 2. Skulle det kunna vara samma destilleri, fast denna är något yngre och starkare. Om det inte är samma destilleri, så tror jag att den legat på samma sorts sherryfat. Denna var så pass god att jag rankar den som kvällens 2a.

Men återigen. Denna provning var oerhört svår. Förhoppningsvis så är det för att det är så hög kvalitet på samtliga.

Annars har jag blivit helt lurad och sätter på mig ”dumstruten” Så… Johan Pettersson…. Fram med ”hånar”mössan och berätta vad jag precis druckit :)

(Johans kommentar publiceras här nedan i kommentarsfältet både på facebook och bloggens eget)

1 kommentar:

 1. Johan Pettersson6 januari 2013 18:50

  Tja!

  Svårt som alltid när det är blint. Relativt bra grejer så där har du ju rätt, och samtliga från Skottland.

  1. Bruichladdich "Laddie Ten" 10yo 46% OB
  2. Glendronach 1991 18yo #2512 Oloroso Butt 348/760 51,9% OB
  3. Macduff Christmas Malt 2011 Whisky-Doris 10yo 50%
  4. Aberlour 8yo But 1965 Rinaldi 50% OB
  5. Caol Ila 28yo 1983/2011 Svenska Eldvatten American Hogshead #4822 252 flaskor 56.7%
  6. Macallan 10yo But "Early 80´s" Full Proof Giovinetti & Figli 57% OB

  Analysen får du göra själv men visst är det kul, och intressant, att du gillade den enligt etiketten minst exklusiva whiskyn. Nåja, tillsammans med Laddie Ten då kanske. Väldigt tveksam till att utfallet blivit detsamma om provningen varit öppen.

  Ha det!

  SvaraRadera