22 november 2011

visste du att... whisky ger mer bakfylla än renat.

Några myter och sanningar om alkohol.
"Tom mage ger mer fylla"
SANT. Det går i alla fall snabbare. Enligt vardguiden.se tas en femtedel av alkoholen upp via magsäckens slemhinna. Om det finns mat i magsäcken får inte alkoholen direktkontakt med slemhinnan och alkoholen tas upp långsammare.

”Värktabletter till alkoholen förstärker fyllan”
FALSKT. Däremot kan kombinationen ge olika typer av skador. Vilka skador beror bland annat på mängden alkohol och vilken typ av läkemedel det handlar om. Stockholms läns landstings informationssajt 1177.se skriver att en enstaka värktablett tagen i samband med eller dagen efter att man druckit en mindre mängd alkohol inte är någon fara. I allvarliga fall kan dock smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol orsaka livshotande leverskador och acetylsalicylsyra ge inre blödningar.

”Mörk alkohol ger värre baksmälla än ljus”
SANT. Whisky, rött vin, cognac och andra mörka drycker innehåller många fler ämnen än alkohol och vatten. Dessa biprodukter är vanligare i mörka alkoholsorter och kan ge mer bakfylla än ljus.

”Penicillinet tappar effekt i kombination med alkohol”
FALSKT. Enligt läkemedelsbibeln FASS finns det en utbredd missuppfattning om att antibiotika inte får tas när man dricker alkohol. Slutsatsen av den forskning som finns är att alkohol inte påverkar effekten av antibiotika. Däremot finns vissa typer av antibiotika som i kombination kan ge biverkningar som hjärtklappning och illamående.

Källa Svd.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar