16 oktober 2011

Amrut med Ashok

Ashok Chokalingam höll i provningen i lördags. Riktigt kul att prova denna unga whisky. Whiskyn har ju inte legat mer än ca 4-6 år på fat, och ändå är den så pass mogen.

Amrut Distillery ligger i Bangalore i södra Indien ca 1000 meter över havet. Trots den höga höjden så är det varmt. Runt 40 grader på sommaren och aldrig under 17 grader på vintern. Den höga temperaturen gör att avdunstningen är stor och whiskyn mognar snabbt. Whiskyn dunstar ca 16% per år vilket betyder att efter fem år är faten ungefär halvfulla. Jämför det med Skottland där bara ca 2% per år dunstar bort.


Startfältet såg ut enligt följande:


Amrut regular 46%
Ämrut single malt CS 61,9%
Amrut intermediate sherry 57,1%
Amrut fusion 50%
Amrut peated 46%
Amrut 100 peated 57,1%





Det var en trevlig provning och den vinnande whiskyn blev nr 3. Själv höll jag den sista whiskyn som vinnare. Whisky nr 3 var helt klart bäst i näsan, men tyvärr tyckte jag att den var lite besk.

Robin Tuchek var själv med på provningen och hade några inlägg och naturligtvis en historia.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar