12 oktober 2010

Visste du att... whiskyns hållbarhet.


Hur länge håller en whisky?

Frågan dök upp i min mailbox för några veckor sedan, och jag har själv undrat detta länge tidigare. Det har diskuterats många ggr. på http://www.whiskyforum.se/

Man kan inte säga att man kan ha en öppnad flaska i max 360 dagar eller att den håller i 3år. Det finns många faktorer som påverkar en whisky.

Man kan väl börja med att säga att en oöppnad flaska håller i generationer.
En öppnad flaska däremot påverkas av syretillträdet och oxidering påbörjas. Whiskyn försämras eller bara förändras. Så småningom blir den sannorlikt förstörd, men hur lång tid det tar går ej att säga. En liten tumregel som jag går efter, är att man ska försöka dricka ur whiskyn inom 2-3 år. Om man däremot öppnar en flaska och den dricks ur så att bara en deciliter är kvar i botten på flaskan, så kommer den att utsättas för mycket syre, och whiskyn förändras relativt fort.

Notera att jag skriver förändras. För vad är det som säger att den bara blir sämre? Den kan ju t.o.m. bli godare i något år.

Det finns dock många sätt att undvika en snabb oxidering. Vissa använder sig av en vakumpump för att pumpa ut syret från flaskan, vissa häller i glaskulor för att minimera luften i flaskan och andra häller över whiskyn till mindre flaskor.

En annan faktor som påverkar whiskyn är ljuset. Jag tror dock inte att den påverkar smaken, utan snarare färgen.

Så, förvara flaskan mörkt (gärna i röret/kartongen) När du druckit ur 2/3 av flaskan rekomenderar jag att du häller över resten i en mindre flaska, eller dricker ur den.

12 kommentarer:

 1. Det jag har märkt är att rökiga buteljer går förändringsproccessen snabbare med. Öpnnas en Ardbeg, Laffe etc. Så drick upp den gärna inom ett halvår. Men det är vad jag tycker. Eller häll över i en mindre flaska.

  För övrigt så tror jag att mer än färgen förändras av ljus. Men som dom gamla grekerna sa: Grammatici certant, et adhuc sub iudice lis est.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag kan nog hålla med dig ang. rökiga, men även kraftig sherrywhisky. Vad Grekerna sa, ska jag kolla upp senare... :-)

  SvaraRadera
 3. För er andra som vill vet nu så betyder det:
  "De lärda tvistar, och saken är ännu ej avgjord" eller den korta varianten "Därom tvista de lärde".
  För den som gillar mindre ädlare drycker inom spritkulturen (läs Metanol) gillar jag Grekernas: Fortuna caeca est. dvs "Lyckan är blind"

  SvaraRadera
 4. Aha.. Tack Rickard.

  Snällt av dig. Jag försökte översätta detta, men utan framgång.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle väl ha skrivit en förklaring jag också. Det är inte så att jag sitter inne med enorma kunskaper i det latisnka språket. Snubblade över det när jag googlade om det hette därom eller därav.

  Fan vad du uppdaterar flitigt. SLutat sova?
  Jag lär skärpa mig... Suck.

  SvaraRadera
 6. Ha Ha... Njae. Jag försöker hinna sova också.
  Men som ryssen skulle ha sagt: Многие читатель хочет много сообщений. Och jag tänker även att: ít nhất, một bài viết một tuần để giữ cho các blog còn sống. som Vietnameserna skulle ha sagt.

  SvaraRadera
 7. Hej Mattias, mycket trevlig blogg!
  Men på tal om ämnet, borde du inte hälla över några av dina ca 40!!! öppna flaskor i mindre flaskor?
  MVH basbear

  SvaraRadera
 8. Hej Basbear. Tack för komplimangen. Jo, du har rätt. Det börjar bli dax att hälla över några st till småflaskor. Däremot antecknar jag alltid när jag öppnat flaskorna så jag har lite koll på hur länge de varit öppnade. Men tyvärr lever man inte alltid som man lär, så några få flaskor öppnades faktiskt 2007. Dock så har de inte blivit förstörda (I alla fall inte sist jag drack av dem)

  SvaraRadera
 9. Är det någon av er som har någon känsla för hur en Wine Guard skulle fungera för att "konservera" öppnad whisky?

  SvaraRadera
 10. Tjena Anonym :)

  Jag har hört flera st som provat med vakumpump. (Det är väl wine guard) De säger att det funkar toppen, men att de är noga med att torka bort whiskyn runt mynningen, för att inte gummit ska bli förstört.
  Så, det är nog ingen dum idé, om du inte tänker dricka whiskyn på ett längre tag.
  Men.. Jag har sällan hört att whiskyn blir förstörd - Bara förändrad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wine Guard är C02 som man sprayar ner i flaskhalsen. Koldioxiden lägger sig på whiskyn i och med att det är tyngre än luft, och eftersom det inte är luft så ska det inte oxidera.

   http://www.lacave.se/index.php?route=product/product&keyword=+Wine+Guard&category_id=0&product_id=161

   Jag tror inte heller att det blir förstört i den bemärkelsen, men man vill ju att den ska smaka som den är avsedd att göra :)

   Radera
 11. Aha. Nä, där har jag inga erfarenheter alls. Hade inte ens hört om detta.
  Hör av dig om du provar, och hur det funkar :-)

  SvaraRadera