21 oktober 2013

Livets Vatten

Det var inte igår, som jag skrev något på Bloggen. Faktum är att senaste inlägget var den 18:e Maj.

Anledningen är inte att jag tappat intresse för whiskyn.
Anledningen är att tappat intresset för skrivandet och "kunnandet" om whiskyn.

Som det är just nu, så måste man vara påläst om alla förändringar, försämringar och förbättringar, och branschen står, enligt mig, inför ganska mycket förändringar, samt att den blir mer och mer Global.

Visste du tex att Taiwan, enligt många, har en av världens bästa Single malt?
Att du kan köpa Single malt som är tillverkad i Afrika, Nya Zealand, Indien, Frankrike, Finland, Tjeckien, Holland, Australien, England, Wales och naturligtvis Irland och Japan.

Svergie har också några Destillerier som har producerat och buteljerat Single Malt. Hur många, har jag inte koll på längre, men jag vet att det även finns ett gäng svenska whiskydestillerier som hoppas hinna buteljera sin första Single malt i slutet av detta år.

Om man sedan går in på Skottsk Whisky, så är den indelad i olika regioner.
Campbeltown, Highland, Island, Islay, Lowland och Speyside.

I världens whisky finns även, förutom Single malt, Pure Malt som är en blandning av olika single malt, Blended whisky, Grain whisky och olika varianter av Bourbon.

Nästan alla dessa destillerier i olika konstellationer, håller i sin tur på att prova olika Fatlagringar och olika Fatfinnish. Europeisk Ek, Amerikansk Ek, Sherry, Madeira, Rödvin etc. Alla vill sätta sin egen prägel på whiskyn. Det finns t.o.m whisky som varit uppe i rymden och vänt.

De två senaste provningarna jag var på var dels på Svenska Whiskyförbundets Whisky Convention samt när AWS firade 10 år.

Den senare provningen var riktigt trevlig, där det serverades 6 st 30-åriga, mycket goda whisky. Och det är ju vad branchen hela tiden har präntat in i oss, att gammal whisky är bra och därmed stiger priserna.

På Whisky Convention, som också var toppen, så stod där några av whiskyvärldens höjdare och predikade om att de har hittat och håller på att skapa toppen whisky genom -No ages whisky. Dvs Whisky med enorma möjligheter, enligt dem. En whisky som det står 10år på, kan innehålla whisky som är äldre än 10år, men den yngsta whiskyn som finns med måste vara minst 10år. En No ages whisky, kan innehålla väldigt ung sprit, som enligt höjdarna bidrar possitivt till smaken. Det var många som ifrågasatte om det i själva verket var så att det börjar på att bli brist på gammal whisky.

Hur som helst, så räcker inte min tid till, för att reda ut alla begrepp och läsa på om fatlagringar mm.

Så det jag ska göra nu, på obestämd tid, är att jag bara förutsättningslöst ska njuta av att dricka en dram eller två, med den ädla drycken -Livets Vatten.

Mattes vatten finns kvar, men uppdateras inte. Självklart svarar jag på mail och inlägg.
Och kanske en dag, vem vet? Kanske kommer jag i framtiden att ta upp skrivandet.

Slainte :)

4 kommentarer:

 1. Kul att du är tillbaks! Det viktiga är kanske inte vilken whisky du skriver om, det är ditt sätt att skriva som lockar oss läsare. Fortsätt gärna med nya uppdateringar. Dom är uppskattade såhär i höstmörkret!

  /Peaty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peaty.

   Ligger lågt ett litet tag. Men vi får se :)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. A great experience with great beer and friends are no better. It was a great idea I shared your idea with my friends and everyone agrees this is one of the most exciting things.
  chivas

  SvaraRadera