3 oktober 2012

Gravity

På årets Scanautomatic- och Processteknikmässa 9-11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg, kommer besökarna att få se en modell av den svenska whiskytillverkaren Mackmyras gravitationsdestilleri.

– Det här nya sättet att tillverka whisky är en del i vår klimatsmarta vision, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av Mackmyras grundare.

När Mackmyra började planera sitt nya whiskydestilleri utanför Gävle så ville företaget hitta nya och mer klimatsmarta sätt att framställa den ädla drycken. I samarbete med sina leverantörer under projekteringen kom de fram till att använda gravitationen i tillverkningen skulle vara mer klimatsmart än traditionell bryggeriteknik.

Det nya är att hela framställningen nu sker i ett nybyggt torn. Enkelt uttryckt kan de beskrivas som att man högst upp i tornet häller i malt, och längst ned kommer det ut whisky tappad på fat.

Whisky framställs genom fem moment:

•Malten krossas

•Malten blandas med vatten, mäskning

•Mäsken jäses till en viss alkoholhalt

•Mäsken destilleras

•Destillatet, d v s whiskyn, tappas på fat för lagring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar