17 januari 2011

Whiskyfair del 2 - Lördagen

Klockan ringer 07.45 Det är ganska varmt i hytten. Hade väckarklockan legat lite närmare, så hade jag nog slagit sönder den. Sakta börjar grabbarna vakna till liv, och bland det första som hörs, är någon som frågar efter en huvudvärkstablett.

15 minuter efter det, kliver vi dock in i frukost-matsalen. Vår champagnefrukost väntar. För ovanlighetens skull, så är alla med på frukosten och alla mår bra. Vi skålar in den nya dagen med champagne och en stadig frukost med både kaffe, bacon, ägg och pannkaka.

Efter en långfrukost och en dusch, är det dax för en till whiskyprovning. Klockan är 10 på morgonen.

Malcome Waring, Destillery manager, välkomnade oss med 6st upphällda Old Pulteney.

Naturligtvis berättade han om destilleriet som ligger så långt norrut i skottland, som man bara kan komma.
Sedan började provningen:

Old Pulteney 12år 43% Len, lätt whisky med honung och citrus. 79p
Old Pulteney 17år 43% Grönt äpple, kryddig lite sherry, torrare. 81p
Old Pulteney 21år 43% Äppelpaj, aprikos, tofu. 88p
Old pulteney 23år Bourbon Cask 46% Vanilj, krusbär, kryddig, rött apple. 80p
Old Pulteney 23år ex Sherry Cask 46% söt, choklad russin. 84p
Old Pulteney 30år 44% Läder, honung, sherry och carambole. 89p
Sedan hade han en liten överraskning. En alldeles ny whisky som buteljerades i måndags.
Old Pulteney WK209 10år 46%. Inslag av sherry och ev lite gummi. 84p

Old Pulteney var kul att prova, men är inte en whisky som överraskar mig.


Efter provningen, var det bara att skynda sig till mässan. Vi hade nämligen bestämt träff med Mackmyra. Karl från Mackmyra, hällde upp 3st ”blindprov” som vi fick smaka. Vi var eniga om vilken som var godast. Därefter tecknade vi oss på ett 30-liters Fat. (Jag återkommer ang. tunnan när det är helt spikat, vilket recept mm.)

Efter detta minglade vi runt och snackade med folk, och hade allmänt trevligt. I Glengarioch monter fick vi prova på att skjuta skumkork på ett mål. Vinsten blev en miniatyrflaska.

Dessa provades på mässan under lördagen:

Glengarioch
Benromach 10år
Sedan när jag var på väg ut från mässan, sprang jag förbi en ”ruter åtta”. Letade upp de sista kupongerna ur fickan, och fick ett smakprov. OJ OJ OJ….

Denna dram, var något extra. Faktiskt så pass, att jag var tvungen att få en sådan med mig hem. Den uttryckligen exploderade av smaker. Ska bli riktigt kul att prova om den i lugn och ro.



4 kommentarer:

  1. Tack för en toppkryssning Matte med kul folk, många goda whiskey o god mat!!! Ser verkligern framemot jan 2012!!!

    SvaraRadera
  2. Samma här Viktor. Samma här...

    SvaraRadera
  3. Då får du ju se till att bli/vara frisk.

    SvaraRadera