Jag hade valt ut en whisky var, från 5 av skottlands olika whisky-regioner.
Första Whiskyn: Knockando 12år från speyside.
Speyside är Skottlands whiskyhjärta med absolut flest whiskytillverkare. Området har fått sitt namn efter floden Spey som rinner genom området. Väldigt många destillerier tar sitt vatten från den floden. En Speyside är ofta en lämplig whisky att bjuda på, om den man bjuder inte är en van whiskydrickare. De är relativt milda, men har ändå mycket smak och karaktär.
Glenkinchie 10år från Lowland.
Lowlands är som namnet antyder ett platt område utan berg. Det ligger dessutom närmast England. Whiskyn som tillverkas är len, lite spritig och har inte någon speciell sälta, torv eller tung röksmak som många andra whiskysorter har. Lowlandsorterna varierar lite i smak och passar bra före maten.
Glenmorangie 10år från Highland
Highlands är det till ytan största området i Skottland. Whisky från Highlands har mycket varierande smak vilket till stor del beror på att mikroklimatet varierar mycket inom området, de mycket varierande tillverkningsmetoderna samt variationen av råvaror. Whiskyn är som regel kraftig, smakrik och med viss rökighet. Dock inte lika mycket som hos Islands. Ordet glen, som ingår i namnet på många Highlands och Speyside betyder dalgång.
Jura 18år från Islands
Många blandar ihop denna region med ön Islay, men Islands är en egen region som består av öarna Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlands, och Skye. Whiskyn härifrån kan liknas med en mildare Islay.
Port Ellen 25år från Islay. Single Cask + Cask strength från en Oberoende buteljerare
En liten ö på Skottlands västra sida mot Atlantkusten. Härifrån kommer flera kända sorter. Generellt kan man säga att whisky härifrån smakar rök, torv, tång, tjära och sälta. Variationen är dock stor och mildare varianter finns. Islay (uttalas aj-la).
Single Cask = När det står Single Cask på en flaska betyder det att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagringsprocessen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat. 

Cask Strength = När det står Cask Strength på en flaska betyder den att innehållet är taget direkt från tunnan (=cask) utan att spädas med vatten. Den är inte heller kylfiltrerad.
Vi provade oss igenom sorterna, och vi var ganska överens om att whiskyn från Islands och Islay var de bästa i detta startfältet. Kanske inte så konstigt i detta fall heller, då dessa buteljeringar (Enl. mig) står i en liten högre klass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar