22 oktober 2010

whiskykryddad Köttfärslimpa

I går kväll gjorde jag en Lyxig whisky-köttfärslimpa med sparrispotatis och gräddsås med lingon. Det var en riktigt god rätt som uppskattades av såväl frugan som ungarna.


Till Limpan:
400 gram nötfärs
1 paket bacon
1 gul lök
2 ägg
0,5 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
ca 6 cl whisky (Jag använde Lagavulin 16år)
salt och peppar
1 rulle färsk smördeg
1 uppvispat ägg till att pensla smördegen.

Skala och koka Sparrispotatisen. (Det går självklart att använda vanlig potatis)

Till såsen:
4 dl grädde
3 msk kalvfond
2 msk soja
1 dl lingon
salt och peppar
majzena redning

Blanda mjölk och ströbröd. Hacka löken, fräs den mjuk. Strimla baconen och stek den knaprig. Blanda alla ingredienser och smaka av med whiskyn, salt och peppar.
Forma som en limpa. Lägg ut smördegen och lägg i köttfärslimpan och ”slå in” köttfärsen i degen.
Pensla med uppvispat ägg, baka i ugn på 185 grader i ca 40 minuter
Använd ”spadet” från limpan som du häller över i en kastrull.
Blanda i grädde, soja samt kalvfond och smaka av med salt och peppar.
Häll i 2 msk av samma whisky som till limpan.
Koka upp. Red av med majzena redningen.
Rör sedan i lingonen. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar