19 mars 2010

Superprovning Mars 2010



I Mars var jag på en Super-Provning.


Då provades Bl.a Whisky från Andra Världskriget.

Provningen börjades med en "vanlig" 18årig MacAllan Fine Oak. Den Jämfördes sen med en 18åring från 1984, D.v.s "Den sista riktiga 18-åringen" Det var stor skillnad på smak och kvalité. Den senare pinnade upp i 92poäng. (Mot 85p)

Sedan provade vi just "Andra Världskrigs Whisky" (De jag håller i handen på bilden)
MacAllan-Glenlivet 1939 37år 43% Kostar ca: 900Euro. Den ställdes mot
MacAllan-Glenlivet 1940 37år 43% Kostar ca: 700Euro. (Prisskillnaden berodde i det här fallet på att den senare hade en liten lägre Whisky-nivå i flaskan) Båda dessa godingar gav jag 95poäng, men den från 1940 var snäppet godare, vilket gjorde att jag tillslut satte 95,5poäng på den. Njutning......

Vidare provade vi en 8årig MacAllan från tidigt 60tal (ca 400Euro). Den ställde vi mot en 8åring från tidigt 80tal (ca 200Euro) . Här var det också rätt stor skillnad, men den som var godast var den från 80talet. 90poäng mot 94poäng.

Efter en liten paus fortsatte vi med att jämföra dagens 12åriga Glendronach mot en 12åring från 1963 (ca 200Euro) Här var det stor skillnad och som vanligt så smakade whiskyn från förr mycket bättre än "dagens" 86p mot 74p.

Nästa prov: Highland Park 12år mot en 12åring från 70talet (ca 200Euro) Återigen 93p mot 72p.

Sista provningen: Bowmore 12år mot en från 70talet (ca 300Euro). 94p mot 87p.

Sammanfattningsvis: Whiskyn smakade bättre förr. Varför?

Troliga orsaker:
  • Förr Liten efterfrågan på Single Malt
  • Nu Ökad efterfrågan
  • Förr Riktigt hantverk
  • Nu Prossess
  • Förr Mycket trä
  • Nu Stål
  • Förr Golvmältat
  • Nu Få stora mälterier
  • Förr Bra fat
  • Nu Färre bra fat
  • Förr Paxarete (Druvjuice)
  • Nu Sockerkullör
  • Förr Lärlingssystem
  • Nu Akademiska studier

1 kommentar:

  1. Grattis till att ha fått den möjligheten att prova dessa rariteter. /Martin

    SvaraRadera